Wednesday, February 1, 2012

Sauna


Cica exista un proverb finlandez care suna ceva de genul "Daca bautura, catran-ul sau sauna nu pot vindeca o boala atunci ea e fatala". Nu prea inteleg partea cu catran-ul, dar sunt convins ca exista un sambure de adevar aici.

La sauna am inceput prima data sa merg acum aproape doi ani, atunci cand firma la care lucrez ne-a facut abonamente la o sala de fitness care are si sauna. Si din proprie experienta pot sa confirm samburele de adevar din zicala de mai sus. De cand eram mic raceam in fiecare iarna destul de des, si dintre multele raceli 2-3 ajungeau destul de nasoale, astfel incat am crescut cu fundul ciuruit de moldamin si cu eritromicina pentru cele mai usoare. Acum de doi ani nu am mai racit nici o data, si s-a intamplat de o groaza de ori sa merg la sauna cu simptomele de inceput ale unei raceli, pentru ca a doua zi sa nu am nimic, deci ceva chiar functioneaza.

S-au facut o groaza de studii pe tema asta, si aparent cu sauna, mai ales in momentul in care ai treceri bruste de la cald la rece (sauna urmata de dusuri reci), sistemul imunitar se intareste si creste numarul celulelor albe capabile sa lupte impotriva diferitelor boli. S-au facut si studii care ziceau ca ar ajuta si impotriva astmului, in schimb aici nu pot sa confirm ca ar avea vre-un efect.

Un program de sauna e simplu, 10-15 minute in sauna, urmate de un dus rece (si e interesant cat de rece poate fi apa de la  robinet mai ales in perioada asta), urmate de 10 minute de relaxare. Toata chestia repetata de cam 3 ori. Important e sa nu exagerezi in timpul in care stai in sauna. Variatiuni sunt multe, dar depinde si ce mai ai la dispozitie, in saunele din Austria mai sunt chestii de genul bazine cu apa rece, galeti cu apa rece pe care poti sa ti le tragi in cap, locuri in care poti iesi afara, sezlonguri speciale pentru relaxare. La noi te descurci cu ce ai.

In timpul relaxarii, la fel ca si dupa sauna de simti super ok, iar pentru toti cei care isi fac griji ca vor raci in momentul in care pleaca in frig spre casa pot sa le zic ca sigur nu o sa pateasca nimic. Sincer de-abia astepti sa iesi afara ca sa te mai racoresti putin. Ce imi pare bine e ca in schimb anul acesta in Austria am reusit sa mai conving cativa prieteni sa vina la o sauna de acolo, si, desi sceptici la inceput, pana la urma le-a placut atat de mult incat au mers 3 seri consecutive.

Mai multe informatii mai impartiale pot fi gasite aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/SaunaNo comments: