Thursday, July 5, 2012

Berlin, prima impresie

Cateva impresii ceva mai detaliate a scris Mihaela deja aici.

Totusi dintre toate lucrurile primele zile pentru mine in Berlin au venit cu o constatare destul de importanta. NU EU SUNT DEFECT, sau mai bine zis faptul ca in Bucuresti cateva zile pe saptamana ma trezeam in mijlocul noptii fara sa pot sa respir, si ca trebuia sa folosesc in mod regulat Ventolin-ul nu era din cauza mea, ci din cauza calitatii aerului din Bucuresti. Banuiam asta de dinainte, pentru ca in general la munte dupa o prima zi care era de obicei de curatare a plamanilor, dupa aceasta nu aveam nici un fel de probleme. La fel si la revenirea in Bucuresti, in general luni, marti si poate miercuri erau oarecum ok, pana cand se infundau si noi si de abia asteptau weekend-ul la munte pentru a fi din desfundati. Si in timp toate noptile in care nu poti dormi cum trebuie se aduna, sau mai bine zis se scad din calitatea vietii.

Acum dupa aproape o saptamana pot sa spun clar care era cauza, si ca un oras poate fi si altfel. Cred ca cele mai importante sunt doua chestii, pe de o parte ca ploua mult mai mult si nu e la fel de cald (cred ca de o saptamana incoace maxima e pe la 25 de grade), pe de alta parte faptul ca au MULT mai multe spatii verzi (la 1 km de noi e padure mai mare decat Baneasa, Comana si Snagov-ul la un loc, iar in centrul e un parc care cred ca e mai mare decat toate parcurile din Bucuresti ca suprafata), pe de alta parte faptul ca e mult mai degajat ca oras si mult mai multa lume merge pe bicla sau cu mijloacele de transport in comun in loc de masina.

In rest de fiecare data cand am iesit cu bicicleta prin Berlin pana acum (chestie ce s-a intamplat cam in toate zilele), Berlin-ul ne-a amintit cat de mare e. Si chiar e mare, mai degraba format din mai multe orasele care dea lungul timpului s-au unit intr-o singura metropola, pentru ca fata de alte capitale europene pe care le-am vazut pana acum chiar are o tenta mai clara de metropola decat doar de capitala. Si la fel din toate capitalele din Europa pe care le-am vizitat pana acum cred e un loc in care chiar e fain sa traiesti, cu o singura problema, si anume ca e departe de orice inseamna munte...

Un pic mai multe poze din primele zile aici si aici.

La un concert gratis in aer liber in centru Berlinului, ceva de Tschaikovsky.

Privirea patrunzatoare a reginei Prusiei de acum 2 secole.

Chilling, muzeul batran in spate.

Simbolul orasului.

Pe un aeroport dezafectat, transformat in parc/loc de agrement pentru oameni.

Decolare?
Padurea, in care e umitor de usor sa te pierzi.

Unul din lacuri.

Aproape complet pierduti, langa o casuta cocheta din mijlocul padurii.

Ajunsi in cele din urma la Wandsee (care e de fapt la 20 de minute de apartament daca nu te pierzi)
Iluminat stradal elegant.


Das Tor.

Balaceala de seara dupa munca/scoala.

Die Wandsee.

No comments: