Turnul Nibelungilor, si sursa de inspiratie pentru postarea aceasta. |
De aici s-a starnit si curiozitatea, si m-am apucat sa citesc sa vad macar pe scurt care e povestea din spatele poemului, respectiv ce se intampla in el. Dupa cam o jumatate de ora de amuzament am ajuns la concluzia ca e o mica telenovela medievala cu un iz puternic german.
Spun asta pentru ca in desfasurarea poemului, la un moment dat 2 dintre eroi, Siegfried si Gunther calatoresc intr-o tara indepartata (Islanda), scopul fiind ca Gunther sa cucereasca mana Brunhildei, printesa acestui regat. Dintre cei doi Siegfried era cel mai erou, batuse un dragon, se scaldase in sangele lui si prin asta devenise invincibil (mai putin un loc pe spate unde i se lipise o frunza cand facea chestia asta), ii batuse pe danezi si pe saxoni, toate astea pentru a cucerii inima lui Kriemhild, sora lui Gunther si printesa a Burgunzilor.
Asa ca ajungsi ei la curtea Brunhildei, pentru a cuceri mana printesei Brunhilda il supune pe Gunther la un test de forta si indemanare, cu 3 probe. Iar in cele 3 probe, Gunther trebuia sa isi masoare forta cu nimeni altcineva decat cu Brunhilda, renumita pentru puterea pe care o avea.
Si cum in primele doua probe Gunther nu prea facea fata, in ce-a de-a treia proba vine in ajutor si Siegfried, care imbraca o mantie magica care il facea invizibil si ii dadea puterea a 10 oameni, si in sfarsit impreuna reusesc sa infranga pe Brunhilda si sa ii cucereasca mana. Nu stiu de ce dar chestia asta mi se pare tipic germana, pe langa numele printesei de o melodicitate deosebita, ca sa o dovedesti pe tanti era nevoie de doi eroi medievali si de o mantie magica.
Si catedrala din Worms, locum in care se casatoresc Siegfried si Brunhilda in poem. |
Bun, dam inainte cateva capitole, desi suspecteaza ca ceva nu a fost in regula pana la urma Brunhilda se casatoreste cu Gunther, doar ca in noptea nuntii in patul nuptial isi da seama ca ceva nu e in regula cand reseuseste sa-l lege pe Gunther si sa-l lase neajutorat langa patul nuptial. Buuun, vazand ca nu e chiar asa de simplu sa duca la bun sfarsit actul nuptial, Gunther ii cere din nou ajutorul lui Siegfried, care si de data aceasta cu ajutorul mantiei magice in noaptea urmatoare o bate pe Brunhilda. Poemul nu mentioneaza foarte clar daca se intampla si mai mult, dar ofera cateva simboluri care sugereaza chestia asta.
Brunhilda si Gunther in noaptea nuntii. |
Telenovela continua si are in cele din urma un final tragic, in schimb ce mi se pare foarte foarte interesant e ca desi poemul a fost scris in jur de 1200 ca foarte multe legende / creatii lirice e bazat pe evenimente istorice reale ce s-au desfasura in jur de 500-600 BC in timpul perioadei migratiilor si in care au fost implicati burgunzii, hunii, danezii, saxonii.
1 comment:
Stii, revenind la postarea ta realizez ca femeile astea germane sunt de legenda, nu alta! :D Sa te fereasca Sfantul de una de viță!
Post a Comment