Sunday, March 3, 2013

Muzeul holocaustului

Exact in centrul Berlin-ului, la 200 de metri de Brandenburg Tor se gaseste un memorial dedicat tuturor evreilor omorati in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe langa partea care se gaseste la suprafata, care are un design cel putin interesant, e si o expozitie deschisa in fiecare zi, situata fix sub monumentul exterior.

Partea supraterana a monumentului.
Astazi am fost pentru a doua oara in expozitia respectiva, si probabil vom mai reveni inca odata pentru a parcurge toate informatiile prezentate. Expozitia e foarte bine facuta, dar parca dupa cateva ore petrecute inauntru increderea mea in umanitate a fost cel putin zdruncinata. Intr-un fel similar m-am simtit si atunci cand am vizitate Memorialul Durerii din Sighetul Marmatiei acum ceva vreme, si nu poti sa pleci din astfel de locuri fara sa te gandesti cum s-a ajuns in situatii de genul acesta, mai ales cand ai in fata marturii ale oamenilor care au trecut prin experientele respective.

Fete ale unora din cei multi care nu au apucat sfarsitul razboiul


Scurt istoric.
In interiorul muzeul e si o incapere dedicata "Ultimelor scrisori", scrise de catre oameni inainte de a muri impuscati sau gazati, catre rude, parinti sau catre iubiti. Oamenii chiar au murit, iar documentele respective au fost gasite cand au fost deshumate cadavreme pentru estimarea dimensiunii genocidului.








Tot socante erau si marturiile audio si video are unor supravietuitori, care au trecut prin ceea ce par povesti din alta lume. O femeie din cluj, povestea cum practic incercand sa isi fereasca fratele mai mic si mama de munca grea, la selectionarea celor apti de munca a ajuns sa ii trimita in camera de gazare, traiind tot restul vietii cu remuscarea actiunii respective. O alta poloneza povestea cum a supravietuit unui pogrom, in care au fost impuscati 5000 de evrei. Nefiind ranita de impuscatura, s-a aruncat in groapa comuna, cu corpuri cazand peste ea, cu teroarea de a muri sufocata, cu pamant aruncat peste dupa terminarea pogromului, asteptand pana cand a venit noaptea pentru a putea sa se elibereze din groapa pline de cadavre sau de oameni pe moarte.

Totusi cred ca oamenii sunt totusi buni, dar sistemul care poate sa ajunga sa ii faca sa infaptuiasca fapte de genul acesta e cel putin malefic.

No comments: